Čaj
  zpět    domu   vpřed 
 

Třídění čajů

Podle země, oblasti nebo plantáže kde byl čajovník pěstován.

Ukvalitních čajů je dnes velice časté uvádění místa původu. Nejčastěji se používá jméno pěstitelské oblasti. Z těch nejznámějších můžeme uvést např. Darjeeling, Assam (Indie), z Cejlonu Dimbula či Uva. V Číně se pro přesné určení původu čaje, kromě tradičního názvu plantáže někdy užívá číselný kód plantáže.

Další způsob klasifikace čajů vychází z výrobních postupů.

Podle způsobu zpracování čajových lístků

Tento způsob dělení, nazývaný často "podle barvy čaje" patří mezi nejstarší a vytváří podle mého názoru opravdu základní přehled. Většinou jsou uváděny následující kategorie: bílý, zelený, oolong, černý (červený), opravdu černý, nebo ovoněný.

Podle zachování celistvosti čajových lístků během výroby

Můžeme získat čaje listové, čaje zlomkové, čajové drtě a čajový prach.

Podle kvality fleše

Drtivá většina čaje je stále sbírána ručně. Pečlivost při sběru rozhodující měrou ovlivní kvalitu následně produkovaného čaje.
Jednotlivé lístky fleše jsou postupně od vrcholového pupenu označovány takto:

Z posledních dvou listů je čaj horší kvality.

Čajovník  Historie čaje  Státy produkující čaj  Příprava čaje  Zpracování čajovníku  Domů