|
---|
Ukvalitních čajů je dnes velice časté uvádění místa původu. Nejčastěji se používá jméno pěstitelské oblasti. Z těch nejznámějších můžeme uvést např. Darjeeling, Assam (Indie), z Cejlonu Dimbula či Uva. V Číně se pro přesné určení původu čaje, kromě tradičního názvu plantáže někdy užívá číselný kód plantáže.
Další způsob klasifikace čajů vychází z výrobních postupů.Tento způsob dělení, nazývaný často "podle barvy čaje" patří mezi nejstarší a vytváří podle mého názoru opravdu základní přehled. Většinou jsou uváděny následující kategorie: bílý, zelený, oolong, černý (červený), opravdu černý, nebo ovoněný.
Můžeme získat čaje listové, čaje zlomkové, čajové drtě a čajový prach.
Drtivá většina čaje je stále sbírána ručně. Pečlivost při sběru rozhodující měrou ovlivní kvalitu následně produkovaného čaje.
Jednotlivé lístky fleše jsou postupně od vrcholového pupenu označovány takto:
Čajovník Historie čaje Státy produkující čaj Příprava čaje Zpracování čajovníku Domů |