|
---|
Přiměřené množství čaje zalijeme velmi horkou vodou (do 80 stupňů Celsia), nikoliv vařící. U některých japonských čajů se doporučuje teplota vody nižší (do 60 stupňů Celsia).
Zelený čaj je mnohem individuálnější v délce louhování než černý čaj. Rozhodně nic nezkazíme dobou louhování 3-5 minut. Jsou ovšem čaje, kterým může delší louhování prospět. U některých druhů je možné spařené lístky ponechat v konvičce po celou dobu popíjení.
Mnohé ze zelených čajů umožňují několikeré zalití. Z těch nejkvalitnějších zelených čajů lze připravit tři i čtyři zálivy při zachování chuti čaje. Pokud se chceme vyhnout výkyvům v jemné chuti čaje, doléváme vodu tehdy, když je v konvičce ještě asi třetina vody.
Příprava černého čaje: živá tradice - anglický způsob přípravy čaje. Platí pravidlo: na každý šálek jedna lžička černého čaje plus jedna na konvici. Sušinu přelijeme vařící vodou (narozdíl od čaje zeleného). Je dobrým zvykem nést konvici s čajem ke konvici s vodou, nikoliv opačně. Černý čaj louhujeme 3-5 minut. Rozdíl je nejen vidět, ale projeví se chuťově i účinkem.
Zněkterých porcovaných čajů v sáčcích lze připravit dobrý čaj. Doba louhování musí být však dobře odhadnuta a pohybuje se v rozmezí 1,5 až 2 minuty. Mnoho čajových sáčků je "podvyživených" a proto do větších šálků můžeme dát i sáčky dva. Diskuse na téma používání dochucovadel je věčná. Proto necháváme na Vaší zralé úvaze, zda a k čemu používat cukr, med, mléko, citron apod.
Přípravu doporučujeme ve stylu černého čaje, snad jen u teploty vody bychom se klonili více k teplotě jako u zeleného.
Příprava bílého čaje: pro velkou různorodost je nemožné doporučit vhodné množství čaje. Naopak upozorníme na správnou teplotu vody. Bílý čaj zaléváme maximálně velmi teplou vodou (do 60 stupňů Celsia). Jinak pravděpodobně chuť doslova odstřelíme.
Čaj můžeme bez obav ponechat v konvičce po celou dobu popíjení. Pro tuto kategorii čajů je typická možnost několikerého zalití.
Čajovník Historie čaje Státy produkující čaj Zpracování čajovníku Třídění čajů Domů |