|
---|
Čaj je zde oficiálně pěstován od 40. let 19. století. Indickými pěstitelskými oblastmi s nejvyšší kvalitou jsou provincie Assam a oblasti Nilgiri a Darjeeling. V současnosti má Indie nejvyšší podíl na trhu s čajem.
Provincie Assam je oblast náhorní plošiny, která se rozprostírá na obou březích řeky Brahmaputry. Čaj této oblasti je silný, výrazný a aromatický. Svou kvalitu si uchovává i po přelití méně kvalitní vodou. Díky této vlastnosti je velmi často přidáván do čajových směsí (English Breakfast Blend).
Pěstitelská oblast Nilgiri je oblast náhorní plošiny ve výšce okolo 2000 m n. m. Čaje odtud jsou skoro výlučně používány do čajových směsí.
Území Darjeeling je místo ležící v severní Indii na svazích Himálají. Protože zde je čaj pěstován v nadmořské výšce mezi 2000 a 3000 metry, vyzrávají keře až 10 let, než je možné sklízet čaj mimořádné kvality. Tento čaj má zvlášť výrazné aroma. Čaj je zde sklízen 2x ročně. First Flush Darjeeling - dává světlý nálev a Second Flush Darjeeling - nálev tmavý. Pro přípravu čaje z Darjeelingu je vhodné použít kvalitní měkké vody, aby bylo možné patřičně vychutnat jeho kvality.
Jelikož je čaj v Číně pěstován na rozloze několika tisíc km2, nachází se tu mnoho samostatných plantáží a nabídka čaje je nepřeberná. Od ostatních producentů čaje se Čína liší klasifikací čajů. Čaj je zde označován výrobním druhem a oblastí, někdy místem nebo číselným označením. Ostatní producenti rozdělují čaj dle velikosti čajového listu. Zelený čaj je pěstován hlavně v oblastech: Kuang-si, Chu-nan, S’čchuan atd. Mezi u nás známé čínské zelené čaje patří Chummee, Sowmee, Moa Fong, Gunpowder, zelený Yunnan a další.
Spotřeba a obliba zeleného čaje je v Číně daleko větší než je tomu u čaje černého, který je určen hlavně na export. Produkce černého čaje je zejména v oblastech Yunnan, Chu-nan, S’čchuan a Kuan-turig. Základních druhů černého listového čaje je více než 30. Ovšem čajových sort bychom dali dohromady několik set. Mezi černé čínské čaje patří Keemun, Yunnan, China Black Tea, Bamboo, Russian caravan, Lapsang atd. V Číně jsou vyráběny také čaje polofermentované (oolongy), ovoněné čaje a čaje bílé.
Až do poloviny 18. století držela Čína prvenství ve světovém vývozu čaje. Ovšem v tuto dobu vyl v Indii objeven jiný druh čajovníku - čajovník asámský. Ten je sice zušlechťován nepoměrně kratší dobu, neý čajovník čínský, ovšem zemím, zabývajícím se pěstováním čajovníku asámského nebo druhů vzniklých křížením obou druhů, se podařilo překonat Čínu ve vyvezeném množství čaje. Na nižším vývozu Číny sepodílí také čajové plantáže vniklé až v 19. století (Keňa....), či větší obliba čaje černého (zejména Evropa), zatímco v Číně se větší oblibě těší čaj zelený a tudíž se také více vyrábí.
Kromě velkých producentů, jako jsou Čína, Indie či Japonsko jsou zde také producenti menší, jako je Nepál, Vietnam, Tchaj-wan.
Čajové plantáže zde byly zakládány až na konci 19. století. Na zdejších plantážích je čaj sklízen čajovými kombajny, čímž nelze dosáhnout takové kvality, jako u čajů sbíraných ručně. Je zde vyráběn lisovaný čaj a čaj určený pro přípravu v samovaru.
Nejvyšší jakost mají čaje z vysokohorských oblastí (1500 m). Hlavními pěstitelskými oblastmi jsou UVA, zde je čaj sbírán v červenci a srpnu, oblast Dimbulla a Nuwara Eliya, v obou je čaj sbírán na jaře. Tyto tři oblasti se nacházejí v pásmu mezi 1500-2200 metrů nad mořem. Čaj je na Srí Lance pěstován i v nižších polohách, ovšem ten nemá tak výrazné aroma a není tolik ceněn. Čaj je zde hlavním vývozním artiklem, tvoří až 60 % veškerého vývozu.
Pití čaje je v tomto státě velmi oblíbené a z tohoto důvodu je veškerá výroba soustředěna na domácí trh. Do evropských zemí je turecký čaj exportován jen ve velmi malé míře.
Ve svých hlavních pěstitelských oblastech produkuje čaj celoročně. Ten je zpracováván na zelený, černý, ale i deskový čaj. Díky vysoké barvivosti jsou vietnamské čaje využívány v ovocných a ochucených čajích. V poslední době se u nás objevují velmi kvalitní čaje listové - zejména zelené.
Čajové oblasti v Africe získávají stále větší pěstitelský význam. Nejkvalitnější čaje pocházejí z Keni, čaje střední kvality z Malawi. Dále jsou zde státy, jako Jihoafrická republika, které čaj produkují pro vlastní potřebu.
Plantáže zde byly zakládány zejména ve 30. letech 20. století. Při zpracování jsou využívány hlavně metody CTC a LTP, jen malá část je zpracovávána tradičním způsobem. Čaje odtud mají načervenalou barvu a ostrou chuť.
Je po Keni druhým největším africkým producentem čaje. Čaj zde byl pěstován již v 19. století. Je pěstován v nadmořských výškách 600-1400 metrů. V lednu a březnu jsou zde sklízeny nejkvalitnější čaje, během léta kvalita čaje prudce klesá.
Teprve v 60. letech 20. století zde byly založeny první čajové plantáže. Produkce v poslední době neustále roste, protože čaje zde pěstované mají srovnatelnou kvalitu s čaji z jižní Indie. U nás se v posledních letech rozšířil prodej čaje "rooibos" (z rostliny Aspalthus linearis).
Je jednou z nejmladších pěstitelských oblastí. Plantáže jsou ve výšce 1200-2000 m n. m. Čaj je zde sklízen celoročně a převážná část produkce je zpracovávána metodou CTC.
Také zde jsou státy zabývající se pěstováním a výrobou čaje. Patří k nim Argentina, Brazílie a Peru. Čaj z jejich produkce není do Evropy dovážen ve velkém. Tyto státy jsou známy zejména jako producenti maté (Cesmína paraguayská či Villareisia congonta neboli brazilské maté).
Produkce maté z Cesmíny paraguayské je zde více než 150 tis. tun ročně. Čaj se zde produkuje přibližně v třetinovém množství (50 tis. tun).
Čajovník Historie čaje Příprava čaje Zpracování čajovníku Třídění čajů Domů |